Municipalities

Buca’da Erozyona Karşı 5 Dönümlük Yeşil Altyapı Hamlesi TR

The English translation of this content is not ready yet; you are viewing the Turkish original.

Buca’da Erozyona Karşı 5 Dönümlük Yeşil Altyapı Hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Adatepe’de yaklaşık 5 dönümlük eğimli arazide teraslama ve bitkilendirmeyle toprağı korumayı ve su tutmayı hedefliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Adatepe Mahallesi’nde yaklaşık 5 dönümlük eğimli araziyi toprağı koruyan ve suyu tutan bir yeşil alana dönüştürüyor. Belediyenin 27 Ekim 2026 tarihli açıklamasına göre teraslama ve bitkilendirme çalışmalarında sona yaklaşılırken, uygulamanın bir hafta içinde tamamlanması hedefleniyor.

Toprakta su tutmayı destekleyen teraslar, sulama çanakları ve yeni dikilen fidanların temsili yakın planı
Yapay zekâ ile üretilmiş temsili görsel.

🌱 Eğimli arazide ne yapılıyor?

Sahanın eğimi ölçülerek cansız çit destekli teraslar oluşturuldu. Makineli toprak işlemenin yanında, eğimin yüksek olduğu bölümlerde ağaç dikimine uygun teraslar hazırlandı. Uygulama, yağışla taşınan toprağı azaltmayı ve suyun arazide kalmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

  • 🌳 Yol kenarlarına 39 çınar dikiliyor.
  • 🌲 İç bölümlere 49 fıstıkçamı ve 49 pembe çiçekli akasya ekleniyor.
  • 🌿 Bitki örtüsü, 110 zakkum ve 145 sabin ardıcıyla güçlendiriliyor.

Yeşil alan, altyapı işlevi de görebilir mi?

Bu projede bitkilendirme, görsel düzenlemenin yanında toprak muhafazası ve su yönetimi için kullanılıyor. Fidanların çevresine sulama çanakları açılıyor; ilk can suları veriliyor ve rüzgâra karşı destek kazıklarıyla sabitleniyor. Çalışma henüz tamamlanmış olarak duyurulmadı.

Editör değerlendirmesi: Benzer küçük ölçekli uygulamaların değeri, sonraki yıllarda bitki tutma oranı, bakım ihtiyacı ve erozyon gözlemleriyle izlenebilir. Yeşil alanların kent dayanıklılığına katkısını Hoboken’ın su yönetimi ve CBS yaklaşımıyla birlikte değerlendirmek mümkün.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi, 27 Ekim 2026.

Tags